De behandeling

De behandeling van lymfoedeem is gebaseerd op de visie van de integrale geneeskunde (Integrative Medicine) waarbij wordt uitgegaan van een multidisciplinaire aanpak gericht op optimale gezondheid en genezing.

Intake

Op basis van een grondige intake wordt een behandelingsplan opgesteld waarin systematisch aandacht wordt besteed aan fysieke, psychische en energetische aspecten.

Energetische behandeling

plaatje lymfestelsel voor website
De behandeling wordt veelal begonnen met een energetische behandeling direct gericht op het verlichten van de klachten en het beter laten stromen van de lymfe. Veelal voelt men zich na een eerste energetische behandeling alweer ‘energieker’ en kan vaak vermindering van de klachten worden geconstateerd.

De energetische behandeling richt zich op de basis van biologische processen. Het verbetert de energetische conditie van zowel lichaamsstructuur (cel, organen, botten) als lichaamsfunctie (immuunsysteem, ademhaling, cardiovasculair functioneren). In dit geval dus het beter functioneren van het lymfesysteem.

Energieblokkades

Indien een blokkade de energiestroom afsluit ontstaan er klachten. Energieblokkades kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Sommige blokkades ontstaan als gevolg van een operatie (o.a. bij lymfoedeem), agressieve medicatie (o.a. bij vermoeidheid als gevolg van chemotherapie) of psychische factoren (o.a. bij stress/burn-out). Vaak spelen er meerdere factoren tegelijk en zijn we ons niet eens bewust van de blokkade. Met de handen worden de energieblokkades opgespoord en opgeheven, zodat de energie weer kan stromen. Dit brengt een reinigings- en bewustwordingsproces op gang dat leidt tot heling van lichaam en geest.

Geest-lichaam

In de therapie wordt tevens aandacht besteed aan de geest-lichaam connectie. Zo kan stress direct invloed hebben op het lymfesysteem. Rond het hart en in de darmen zijn veel lymfeknopen aanwezig. Een te gespannen houding kan voor opstopping zorgen, zeker als het systeem al beschadigd is. Waar een ander mens hoofdpijn of rugpijn krijgt, reageert bij u het lymfesysteem. Vaak is er een sterke trigger die het proces in gang zet.

Een cliënt van mij was jaren geleden voor borstkanker behandeld, maar kreeg alsnog lymfoedeem. Het bleek dat vlak voor het lymfoedeem ontstond haar vader was overleden. Toen de vrouw zich bewust werd van het feit dat zij haar verdriet omtrent het overlijden van vader niet verwerkt had, maar weggestopt, o.a. door nog harder te gaan werken, werd het lymfoedeem gelijk een stuk minder. Alsof door het verdriet en de tranen te laten stromen, de lymfe ook weer kon stromen.

Daarnaast wordt gewerkt aan het herstellen van het contact met het aangedane lichaamsdeel. Vaak is dit weggestopt in een therapeutische kous en heeft men er (innerlijk) geen contact meer mee, alsof het een lastig aanhangsel is. Het doel is om het lymfoedeem zodanig te laten slinken dat men uiteindelijk weer zonder kous kan.

Fysieke behandeling

Afhankelijk van de situatie worden er tevens een aantal interventies ingezet die fysiek ondersteunend werken in de reductie van het lymfoedeem. Zo kan een verkeerde ademhaling of houding de lymfe belemmeren. Het middenrif bijvoorbeeld fungeert als een soort pomp voor de lymfe. Gerichte oefeningen kunnen deze functie verbeteren.

Tevens geef ik adviezen op het gebied van voeding, zo zijn bepaalde theesoorten vochtafdrijvend en kunnen de behandeling ondersteunen.

Resultaten

Het merendeel van de mensen bemerkt na één of enkele behandelingen al duidelijk een verbetering, waarbij het dragen van de elastische kous vaak niet meer noodzakelijk is. In een aantal gevallen verdwijnt het lymfoedeem zelfs helemaal (zie bijvoorbeeld dit praktijkverhaal).

De behandeling kan prima in combinatie met lymfedrainage door een gespecialiseerde fysiotherapeut of huidtherapeut.