De behandeling

Mijn behandeling van lymfoedeem is een multidisciplinaire aanpak, gericht op optimale gezondheid en genezing. Het is gebaseerd op de visie van de integrale geneeskunde (Integrative Medicine). De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen.

Intake lymfoedeembehandeling

Op basis van een grondige intake stellen we een behandelingsplan op, waarin systematisch aandacht wordt besteed aan fysieke, psychische en energetische aspecten.

Energetische behandeling

plaatje lymfestelsel voor websiteIk begin meestal met een energetische behandeling, direct gericht op het verlichten van je klachten en het beter laten stromen van de lymfe. Vaak voel je je na een eerste behandeling alweer ‘energieker’ en is er vermindering van de klachten te constateren.

De energetische lymfoedeembehandeling richt zich op de basis van de biologische processen in je lichaam. Ze verbetert de energetische conditie van lichaamsstructuur (cel, organen, botten) en lichaamsfuncties (immuunsysteem, ademhaling, cardiovasculair functioneren). In dit geval zorgt het dus voor het beter functioneren van je lymfesysteem.

Energieblokkades opheffen

Als een blokkade je energiestroom afsluit, ontstaan er klachten.

Energieblokkades kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Sommige blokkades ontstaan als gevolg van een operatie (zoals bij lymfoedeem), agressieve medicatie (onder andere bij vermoeidheid als gevolg van chemotherapie) of psychische factoren (bijvoorbeeld bij stress/burn-out). Vaak spelen er meerdere factoren tegelijk en ben je je niet eens bewust van de blokkade.

Met de handen spoor ik de energieblokkades op en hef ze op, zodat je energie weer kan stromen. Dit brengt een reinigings- en bewustwordingsproces op gang dat leidt tot heling van je lichaam en geest.

De verbinding geest-lichaam

De therapie besteedt ook aandacht aan de geest-lichaam connectie. Zo kan stress direct invloed hebben op je lymfesysteem. Rond je hart en in je darmen zijn veel lymfeknopen aanwezig. Een te gespannen houding kan voor opstopping zorgen, zeker als je systeem al beschadigd is. Waar een ander mens hoofdpijn of rugpijn krijgt, reageert bij jou het lymfesysteem. Vaak is er een sterke trigger die het proces in gang zet.

Een cliënt van mij was jaren geleden voor borstkanker behandeld, maar kreeg alsnog lymfoedeem. Het bleek dat haar vader was overleden vlak voor het lymfoedeem ontstond.

Ze ontdekte dat zij haar verdriet over het overlijden van haar vader niet verwerkt had, maar weggestopt, onder andere door nog harder te gaan werken. Toen ze zich daar bewust van werd, werd het lymfoedeem gelijk een stuk minder. Alsof door haar verdriet en haar tranen te laten stromen, de lymfe ook weer kon stromen.

Daarnaast werken we aan het herstellen van het contact met het lichaamsdeel dat is aangedaan. Vaak is je arm, hand, been of voet weggestopt in een therapeutische kous en heb je er (innerlijk) geen contact meer mee, alsof het een lastig aanhangsel is.

Het doel is om het lymfoedeem zodanig te laten slinken dat je uiteindelijk weer zonder kous kan.

Fysieke behandeling

Afhankelijk van de situatie zet ik tevens een aantal interventies in die fysiek ondersteunend werken in de reductie van het lymfoedeem. Zo kan een verkeerde ademhaling of houding je lymfesysteem belemmeren. Het middenrif bijvoorbeeld fungeert als een soort pomp voor de lymfe. Door gerichte oefeningen kun je deze functie verbeteren.

Ik geef daarnaast ook adviezen op het gebied van voeding. Zo zijn bepaalde theesoorten vochtafdrijvend en kunnen de behandeling ondersteunen.

Resultaten

Het merendeel van de mensen bemerkt na één of enkele behandelingen al duidelijk een verbetering, waarbij het dragen van de elastische kous vaak niet meer noodzakelijk is. In een aantal gevallen verdwijnt het lymfoedeem zelfs helemaal (zie bijvoorbeeld dit praktijkverhaal).

De behandeling kan prima in combinatie met lymfedrainage door een gespecialiseerde fysiotherapeut of huidtherapeut.