Lymfoedeem been

Lymfoedeem in de benen en voeten kan zowel primair (zonder aanwijsbare oorzaak) als secundair zijn (bijvoorbeeld bij kankerbehandelingen, schade aan de benen door spataderen of diabetes).

De standaardbehandeling voor lymfoedeem van het been is lymfedrainage en het aanmeten van een therapeutische kous. Vaak verplaatst het oedeem zich daarna naar je voet, of naar je onderbuik. Er dient dan ook een therapeutisch broekje of voetje te worden aangemeten.

Symptoombestrijding

Mijn overtuiging is dat dit alleen een verschuiven van het probleem is (het vocht uit het been wordt nu naar de onderbuik of voet geduwd, het zoekt de weg van de minste weerstand). De praktische adviezen die worden gegeven, zoals niet lang achter elkaar staan, altijd je benen omhoog leggen, niet in de zon met je benen, verminderen de kwaliteit van leven. En over het algemeen wordt het lymfoedeem zo hooguit gestabiliseerd.

Daarnaast is er een, soms ingrijpend, psychologisch effect: veel vrouwen dragen nooit meer een rokje, sommigen gaan niet meer naar het zwembad of het strand en ik heb regelmatig vrouwen in mijn praktijk die hun benen lelijk vinden en haten.

Toen ik zelf geopereerd was (amputatie, verwijdering van alle okselklieren en bestraling), was het een van mijn grootste angsten om lymfoedeem te krijgen. Maar anders dan ik gedacht had, bleek ik mijn eigen beginnend lymfoedeem heel makkelijk wél weg te kunnen krijgen.

Toen ik mezelf en een collega met succes had behandeld (zie hier het hele verhaal, het artikel in Lymfologica), ben ik me gaan afvragen welke factoren er meespelen. Waarom krijgt de een wel lymfoedeem en de ander, die precies dezelfde reguliere behandeling heeft ondergaan, niet?

Behandeling lymfoedeem van het been

In de loop der jaren heb ik een combinatietherapie ontwikkeld, waarmee goede en ook blijvende resultaten behaald worden, ook bij primair lymfoedeem. Die therapie werkt op verschillende niveaus aan de oorzaken en de symptomen van de aandoening.

Hierbij nodig ik je ook uit om op een andere manier naar je lymfoedeem-been te kijken. Het is niet alleen een technisch probleem en het probleem zit ook niet in je been.

Resultaat

Een leven zonder kous, weer een rok kunnen dragen, het behoort echt tot de mogelijkheden. Dat hebben mijn persoonlijke ervaring en de resultaten bij mijn cliënten me geleerd.