Lymfoedeem arm

Lymfoedeem in de arm is vaak het gevolg van de behandeling tegen borstkanker.

Er is een standaardbehandeling voor deze vorm van lymfoedeem: je krijgt lymfedrainage en er wordt een therapeutische kous aangemeten. Als er echter vrijwel geen doorstroming in je arm meer is, kan dit oedeem in je hand veroorzaken. Dan wordt ook een handschoen aangemeten.

Symptoombestrijding

Mijn overtuiging is dat dit alleen een verschuiven van het probleem is (het vocht uit de arm wordt nu voor een deel naar de hand geduwd; het zoekt de weg van de minste weerstand). Het lymfoedeem wordt zo hooguit gestabiliseerd, maar over het algemeen niet genezen.

Toen ik zelf geopereerd was (amputatie, verwijdering van alle okselklieren en bestraling), was het een van mijn grootste angsten om lymfoedeem te krijgen. Maar anders dan ik gedacht had, bleek ik mijn eigen beginnend lymfoedeem heel makkelijk wél weg te kunnen krijgen.

Toen ik mezelf en een collega met succes had behandeld (zie hier het hele verhaal, het artikel in Lymfologica), ben ik me gaan afvragen welke factoren er meespelen. Waarom krijgt de een wel lymfoedeem en de ander, die precies dezelfde reguliere behandeling heeft ondergaan, niet?

Behandeling lymfoedeem van de arm

In de loop der jaren heb ik een combinatietherapie ontwikkeld, waarmee goede en ook blijvende resultaten behaald worden. Die therapie werkt op verschillende niveaus aan de oorzaken en de symptomen van de aandoening.

Hierbij word je ook uitgenodigd om op een andere manier naar je lymfoedeem-arm te kijken. Het is niet alleen een technisch probleem en het probleem zit ook niet in je arm.

Resultaat

Een leven zonder kous behoort echt tot de mogelijkheden, dat hebben mijn persoonlijke ervaring en de resultaten bij mijn cliënten me geleerd.